Caini pana la moarte, singuri impotriva tuturor

Aceste doua sintagme le-am tot intalnit in ultimii 10-20 de ani. Unii doar le-au auzit sau citit prin presa, altii chiar le-au strigat cu toata puterea sufletului, iar alta parte, cea mai importanta, jucatorii si oficialii cluburilor in cauza chiar le-au crezut si le-au ridicat la statut de lege.

Nu exista rapidist, suporter sau jucator, care sa nu fi rostit vreodata „singuri impotriva tuturor” cu glasul tremurand de emotie, cu trupul vibrand de dragoste fata de echipa mult iubita.

Nu exista dinamovist, suporter sau jucator, care sa nu se fi declarat „caine pana la moarte” nereferindu-se la „moartea” carierei de fotbalist sau a iubirii fanului fata de echipa favorita, cat la moartea fizica, decesul, incetarea din viata pamanteasca.

Si totusi, aceste zile ne-au dovedit ca aceste expresii adanc inradacinate in constiinta multor oameni de fotbal, nu sunt decat niste vorbe in vant. Vorbe care sa aduca aprecierea celor din jur, respectul colegilor de suferinta sau ai partenerilor la bucurii si succese. Si atat.

Primul semn al decaderii s-a dat in Stefan cel Mare, cand cainii rosii, au devenit galbeni, chiar albi unii, livizi si palizi, decesul intervenind treptat. In minutul 11 a fost primul simptom, cand Semedo l-a invins pe un portar al echipei reprezentative a Romaniei (Nationala, nu Dinamo) prins pe picior gresit, o gafa cum n-a mai „realizat” Lobont decat, poate, in primii ani de activitate, la juniori.

Ultimul semn de viata al cainilor l-a dat Danciulescu, in minutul 34, egaland situatia pe tabela si redand speranta ca expresia „caine pana la moarte” n-a disparut, ca moartea nu exista in acest context. Sperante desarte. Moartea a venit, parsiva, mincinoasa si inselatoare, a lovit pe finalul primei reprize, acelasi Semedo trecand de cainii din defensiva ca rechinul ucigas printr-un banc de moluste, invingandu-l pentru a doua oara pe cainele aparator al portii dinamoviste.

Repriza a doua s-a jucat in nota obisnuita a evenimentului: decesul unei generatii de caini, inmormantarea sentimentului de caine pana la moarte, a trairii dinamovismului. „Caine pana la moarte” s-a dovedit a fi „dinamovist pana la meciul cu CFR”.

Si cum un lucru rau nu vine niciodata singur, cei singuri impotriva tuturor s-au saturat de singuratate, de lupta impotriva tuturor si s-au aliat cu sucombatii caini, dar si cu fratii de culori si cai ferate. Si astfel in Gruia, am asistat la o noua revolutie, o noua moarte a unei expresii. Cei singuri nu mai erau singuri, erau alaturi de confratii lor, de partenerii lor impotriva dusmanului comun. Nu mai erau nici impotriva tuturor, acei „tuturor” devenind unul singur: Steaua.

Si se batura, si se luptara, la tranta se luara, sau cel putin asta doreau sa spuna prin declaratiile de dinainte de meci. In teren, insa, situatia a stat altfel. Singurii nu s-au luptat, nu s-au batut, iar la tranta s-au luat doar din inertia jocului, sau din greseala.

Singurul care a fost impotriva tuturor a fost Coman, sau cel putin, asa a lasat impresia. El a fost si impotriva Stelei, si impotriva CFR-ului, dar, mai grav, si impotriva propriilor colegi. Pana la urma, asa singur cum era, a cedat. N-a putut tine piept tuturor celor care ii erau potrivnici si i-a permis lui Ruiz sa marcheze primul sau gol in Romania. Un lucru nobil, un fapt maret si laudabil. Vorba aia: nu poti sa scuipi contra vantului (de fapt expresia era alta, dar mai bine o lasam asa).

Pe final ce putem sa spunem? Condoleante familiilor indurerate pentru moartea „cainilor” (sau sa-i zicem sinucidere, ca sa nu se autosesizeze Asociatiile pentru protectia animalelor) si bun venit in colectiv celor care erau singuri si acum nu mai sunt.

About Irina Maxim

Jurnalist

Posted on 13/04/2008, in Fotbal and tagged . Bookmark the permalink. 44 comentarii.

  1. Marian D , Constanta

    Superb articol ! Din pacate, nu se va lua nici o masura. N-avem oameni de onoare in tara asta. Desi se declara barbati, plang si blestema mai ceva ca femeile. Mai ales astia de la caile ferate, fie ele de giulesti sau de cluj.

    Noi sa fim sanatosi si sa ferim Liga Campionilor de niste terminati ca astia de la Cluj,

    May the force be with us !

  2. Foarte tare Irina … frumoase idei si din pacate foarte adevarate. Se adevereste inca odata acel proverb ca: Hotul striga hotii! Nu degeaba au primit nick-urile de spurcati (cainii) si frustrati (astia din cluj au inceput sa se manifeste exact ca si rapidistii … poate din cauza culorilor!).
    Aceasta coalizare impotriva Stelei nu a existat in toamna (cand echipa juca vai-lumea si scotea victoriile cu forcepsul), a aparut acum … le este frica! si frica ii uneste pe cei slabi.
    Mie nu-mi trebuie campionatul castigat … ma incanta ca jocul creste de la meci la meci si ca Lacatus va ajunge sa nu mai poata fi dat afara dintr-un capriciu al dobitoacei conducatoare.

  3. sa inteleg ca ai fi vrut sa strigi Multumim Rapidule cu ironia de rigoare si sa spui a doua oara Dinamo sclavul lui steaua?
    e,uite ca nu ti-au mai oferit placerea, vad ca te-ai suparat!

  4. mda…ce sa mai zic, stelist(a) pe fata… naspa sa vezi cum se fac aranjamente si Steaua nu e implicata. Sincer, sunt rapidist si dekt Steaua campioana, mai bine Cfr. Spui ca nu s-au luptat aseara mai nimeni, dar de ce nu faci o observatie la cum joaca toate echipele(in afara de Rapid, Dinamo, Poli Tm, Urziceni si Cfr) impotriva Stelei. Toti parca inoata pe teren iar la meciurile cu Rapid si restul contracanditatelor Stelei, joaca de parca ar fi „platiti”, dar stai ca sunt platiti(ma intreb de cine :-?). Oricum un lucru e clar: fie Steaua, Cfr sau Rapid in UCL tot meciuri de genul 3-0 pentru ceilalti o sa fie. Bafta in continuare! 😉

  5. sigur, d3reks. Si Poli Iasi a lasat-o mai moale cu Steaua, dar i-au incurcat pe rapidisti si dinamovisti, si Gloria Buzau, si Pandurii, si Ceahlaul, si U Cluj, si UTA…

  6. Sam Murray

    Unul dintre veteranii forumurilor sportive a lansat candva sintagma „complexul inferioritatii”. Dinamoviste sau rapidiste… Iata ca astazi, ca intotdeauna, fanii acestor echipe isi arat din nou meschinaria. Ei nu-si iubesc echipa, ei urasc Steaua. Ei nu incearca sa-si incurajeze favoritii, ei isi injura adversarul. Unicul. Dusmanul…

    Dar cainii latra, caravana trece…
    O fi si vreun echivalent cu pasari, desigur…

    Iar anul acesta cosmarul e un numar: 24!!!

    P.S. YYO, esti pe drumul cel bun. Esti mai vioaie, mai spumoasa. Limbajul de lemn lasa-l dincolo, unde se dezbat cestiuni arzatoare 😀 la ordinea zilei…

  7. Deci ….Forza Steaua !

    Asa e….ei traiesc doar pentru insuccesele Stelei iar NOI suntem centrul universului lor .
    Mai tineti minte cand le strigam la catei „Pan’ la 2-0 , sunt caine pan’ la 2-0” , la acel magic 5-0.

  8. Mireille Radoi

    Madam quintal,poate faci mata si o retrospectiva minut cu minut a meciurilor Stelei cu Vasluiul,Urziceniul,Uta,Cfr-ul….hai,ca parca esti mai vioaie,mai spumoasa…

  9. Mireille Radoi, matale ai scutire medicala, sau ce te retine sa faci retrospectiva de care pomenesti?

  10. Da stau eu si ma intreb in mintea mea de „caine pana la moarte”, de prostitutia ciobanului la meciul cu Dinamo anul trecut de ce n-ai zis nimic? Sau de miile de stelisti care la respectivul meci au tinut cu rivala de moarte. Mai uita-te frate-n curtea proprie inainte sa vorbesti de „vorbe-n vant”.

  11. fotbalul e si asa un sport pentru defularea odihnitilor la creier…

  12. deci chiar si tu zici ca se refera la moarte fizica, asa ca si daca pierd un sezonn intreg, si daca pierd 2, ce conteaza, tot se ridica si tot sunt tari…Dinamo e o valoare si Steaua sa isi vada de cobanii ei, ca are bani si oi grase, atata tot…oricum, va face CFR!! 🙂

  13. nu e corect, dar nu era corect nici cand steaua facea blaturi in comunism, nici acum cand face blaturi, nu traim intr-o lume perfecta. caini pana la moarte- dai meciul cfr ului ca sa piarda titlul steaua, marea rivala, esti multumit, caine pana la moarte. singuri impotriva tuturor- dai meciu cfr ului ca sa razbuni nedreptatea facuta, esti impotriva tuturor, faci c vrei, nu ti ajuti rivala. e simplu, n ai fi caine pana la moarte daca ai ajuta steaua si n ai fi impotriva tuturor daca ai ajuta steaua, te ai simti umilit, nu numai ca ti fura 3 puncte, dar sa ii si ajuti, e prea mult. esti impotriva tuturor, dar daca mai ai un glonte, n ai sa tragi in cfr, nu?

  14. @cheguevargas
    cand esti caine pana la moarte joci pe teren pana la moarte. Nu te dai „mort”(comanda folosita in dresajul cainilor) pentru niste bomboane primite de la dresor.
    Daca voi intelegeti prin a fi caine pana la moarte sa dai meciurile oricui este in lupta directa cu Steaua, numai sa nu fie Steaua in fata, inseamna ca voi nu sunteti dinamovisti, sunteti anti-stelisti!
    Mie mi-ar fi rusine sa spun asa ceva…

  15. sunt foarte anti-stelista, dar nu vad cum anti-stelist si dinamovist se exclud reciproc.. pentru ca nici nu se exclud. esti dinamovist, si la un meci rapid-steaua tii cu rapid nu pt ca esti rapidist, ci pt ca esti anti-stelist. simplu 🙂

  16. si la un meci Dinamo-CFR cu cine tii? ca aici despre asta este vorba.

  17. cu dinamo, obviously :)) (pt ca oricum nu conteaza):

    sa zicem ca ai 4 echipe: Dinamo, Steaua, CFR, Rapid
    dinamo steaua- castiga S
    Dinamo-Rapid – castiga R
    Rapid-Steaua- castiga S
    Rapid CFR – castiga CFR
    Dinamo – CFR- castiga CFR
    steaua- CFR -castiga CFR

    idea e ca dinamo pierde tot, chiar daca la meciu cu cfr ti cu dinamo, cfr te bate si ii urasti, dar daca e sa joace cfr cu steaua, ti cu cfr ca pe steaua o urasti si mai tare, CFR au sanse sa castige campionatu, si intr-un fel te razbuni pe steaua prin ei.. :))
    de fapt despre asta e vorba, nu?

  18. nu. Aici e vorba ca dinamovistul tine cu CFR intr-un meci Dinamo-CFR, ca rapidistul tine cu CFR intr-un meci CFR-Rapid. Despre asta e vorba.

  19. mentalita_ultra

    Ia uite ca sau adunat cetatenii stelei la sfat .De cate ori ati luat bataie pt echipa favorita ? sau de cate ori ati batut un dusman ?? Va raspund eu : niciodata .Asta pt . ca sunteti niste cetateni care va uitati la tv la meciuri si spargeti seminte .De aceea nu resusiti sa intelegi chestiile astea cu ura impotriva spurky .Oricum cineva zicea mai sus ca azi „tin” cu nush cine si maine „tin” cu nush cine .Nu e chestie sa „tii” ,e chestie sa iubesti o echipa .Iar ca sa iubesti o echipa trebuie facute niste sacrificii ,bani ,deplasari ,batai ,cantat pana la epuizare pt culori ,bucurii ,tristeti etc.. insa in fata TV-ului e greu sa intelegi chestiile astea ,de aceea sunteti doar cetateni ,singurul vostru sacrificiu e acela ca platiti curentul la sfarsit de luna .Oricum in mod normal trebuia doar sa zambesc la ce scrieti si sa va ignor ; imi cer scuze ca nu m-am putut abtine la balivernele ce le scrieti .Prima si ultima mea interventie aici .Sunte-ti penibili :)))))

  20. mentalita_ultra, te iubim
    ca tine nu gasim…

    daca tu crezi ca rezolvi ceva cu mentalitatea asta de smardoi, te inseli amarnic.
    Tu jgnesti insasi denumirea de „ultras” prin atitudinea ta!

  21. nu yoyoyoi, asa ceva e imposibil. nu te poti numi dinamovist daca nu te doare cand pierde, ori cat de mult a pierdut, si chiar daca cine il bate are acum sanse sa bata steaua. nu vei tine niciodata cu CFR intr-un meci dinamo- cfr!

  22. mentalita_ultra

    Se numeste ultra nu ultras .Ultrasi sunt cei care traiesc acest fenomen ultra . Ceea ce ai zis tu e ca si cum ai zice ca te doare „apendicita” sa fie asa un exemplu pe intelesul tau :))) .Insa te inteleg ca tu nu ai de unde stii asta .Iar chestia cu jignitul :)))) eu traiesc asta n-am cum sa jignesc un mod de viata .Nu detaliez fiindca iar ajung sa nu ma intelegi .Deja incep sa-mi incalc niste principii raspunzand unor cetateni a 2-a oara.Chill ,traiti fericiti !!!!! :)))))

  23. nu stiu care e „povestea” comentariilor dar am vazut pe undeva cuvantul „ultra” sau „ultras”. De data asta ma refer la ultras si vreau sa dau o simpla si totodata complexa definitie a „ultrasilor” dupa stadioane.
    Ultras – Cocalar, prost, frustrat, care n-are nicio treaba cu fenomenul fotbalistic la care este prezent; are in minte folosirea de cuvinte, expresii, scaune, bete de steag cu scopul de a deveni cel mai mare si tare, iar in acelasi timp de a arata ca echipa pe care o sustine(zice el) este mai tare ca cealalta. (FALS)
    Definitia ultrasilor in mintea mea
    Ultras – O persoana cu o fire linistita care este in stare sa cante pana cand n-o mai tine plamanii… Indiferent de rezultat, la bine sau la rau. Cand o sa se ajunga la aceasta mentalitate in Romania atunci o sa pasesc si eu pe stadionul echipei mele favorite.
    Imi cer scuze pentru eventuale greseli gramaticale, e tarziu, e noapte, sunt obosit, in curand trebuie sa ma culc :)) si n-am timp pentru corectari.

  24. Ai ajuns la 27 de ani si esti nemaritata . Iti arde sa aberezi pe bloguri in loc sa speli , sa inveti sa faci mancare etc

    D’asta este nemaritata fah , d’asta ai exces de fuliculina

  25. Ce griji au unii la 7 dimineata =)) Bine ca esti tu destept, ca altfel se ducea tara asta de rapa =))

  26. *injurii suburbane*

  27. Marian D , Constanta

    Atat de originali sunt caino-pisicile astea, ca imprumuta sintagmele altora, si mai frustrati ca ei. Eu stiam ca poli si rapid se iubesc la infinit, dar acum de la o iubire s-a ajuns la orgie, ca de la o inaripata impotriva tuturor, s-a ajuns, culmea, sa fie si o violata, si o pisica, si o ceafa roasa, toti impreuna, dar impotriva tuturor. Ca nici ei, saracutii, nu mai stiu cu cine sunt, dar un lucru e sigur : ei sunt impotriva celui mai mare complex al lor, Steaua Bucuresti – singura echipa romaneasca cu performante europene notabile – singura echipa romaneasca Campioana Europeana – singura echipa romaneasca iubita in orice colt de tara – singura echipa de fotbal profesionist din Romania. E greu sa fii in acelasi campionat cu o echipa care umple stadioanele, in timp ce tu lasi si intrarea libera sau la 1 Ron, si tot nu reusesti sa umpli juma de stadion. Ce sa faci ? Ca sa fii bagat in seama, incerci sa te bagi in seama cu aia mai mari.

    Asta este neamul romanesc, cea mai curva dintre toate. De aia o ducem prost ca natiune, atat pe plan national cat si international. N-avem educatie, onoare, judecata, omenie, etc. La romani gasesti numai ce e rau : invidie, ura, razbunare daca se poate, si tiganie cat cuprinde (clubul cu pene exceleaza la acest capitol, prin toti reprezentantii sai).

    Concluzia insa este dura : oricat de frustrati sunteti voi, oricat de complexati si plini de invidie si ura, oricate invective veti arunca pe stadioane, presa, forumuri, bloguri, emailuri, etc.. adevarul e trist pentru voi : Steaua are performante la nivel international pe care voi nu le veti atinge vreodata !

    Complexare indelungata !

  28. La cum scri si ce scri chiar ca ai exces de foliculina, pariez si fata plina de cosuri.

  29. mai bine cu fata plina de cosuri, decat analfabet ca tine… Du-te la scoala!!!!!!!!

  30. Ferdininho

    Ma duc sa fac sex.

  31. Mireille Radoi e cea mai mare curva posibila din tara asta. profesoara Mireille radoi s’a culcat cu toti profesorii si studentii din universitate, este o curva nemaipomenita. Cu timpul o sa dezvaluim si numele unui scriitor de la Tritonic cu care s’a… mut timp. este o securista si o curva nemaipomenita. Bravo Mireille radoi, curva ce esti! Te f.. bine Valeriu?

  32. Mireille Radoi e cea mai mare curva posibila din tara asta. profesoara Mireille radoi s’a culcat cu toti profesorii si studentii din universitate, este o curva nemaipomenita. Cu timpul o sa dezvaluim si numele unui scriitor de la Tritonic cu care s’a… mut timp. este o securista si o curva nemaipomenita. Bravo Mireille radoi, curva ce esti!

  33. O fi curva Mireille Radoi, dar autorul Dungaciu si-a gasit una si mai mare, Stela Popa din Basarabia, lansata pe orbita jurnalismuuli de bosorogi comunisti, acum convertita la pro-romanism, cu picioare in X, gusa si cur mare. In plus proasta de bubuie. Rade lumea de el pe la universitate, citind ineptiile primitive si agramatismele Stelei cu care nu ar trece examenele un student din anul I de la SAS. Din lac in put, Danutele! Macar Mireille Radoi e acum alaturi de un barbat inteligent. Caci nimic nu e mai distructiv pe termen lung intr-o relatie decat prostia si infumurarea.

  34. Insa Dungaciu va ramane in plictiseala alaturi de o proasta interesata de relatiile lui, dar mai putin de el. Cica tipul e si cam zgarcit, si cam ineficient la anumite capitole…. Dupa ce teatrul ei se va sfarsi atunci cand va avea alta rampa mai buna de lansare, va realiza si el adevarul… Dar inimioarele distruse inainte (Mireille, Catalina etc.) de acest egoist complexat se razbuna prin Stela Popa, roata se invarte!

  35. Poate ma lamureste si pe mine cineva cine sunt Stela Popa, Dungaciu, Mireille si ce legatura au cu articolul de fata.

    Ori am pierdut eu sirul pe undeva, ori ati gresit voi adresa.

  36. pentru ana, faq si stefan… bai fraierilor. Ce o tot ardeti voi pe aici cu Mireilee Radoi asta a voastra. ce are ea de-a face cu fotbalul? si stiti voi ca e pe felie femeia cu cineva? habar nu aveti… sau poate i-ati tinut voi lumanarea… mai stii

  37. Forza Irina!
    Un articol care corespunde 100% realitatii. Din pacate il citesc prea tarziu, dar ce am vazut in acel meci nu pot sa uit. Frustrata echipa a ciorilor oferind pe tava si pe fata, 3 puncte franarilor. Era de asteptat dupa cata frustrare resimt cand vine vorba de Steaua.
    Campioni am fost, campioni vom fi, pana vom muri, Steaua Bucuresti!

  38. Curva aia de Mireille Radoi, cu o fata ca un c..r de motan? Aia care a f…tut toti barbatii Romaniei? O cunosc. Ce aiurita si oribil de proasta. O dobitoaca.

  39. Voi ati vazut-o vreodata pe cu–va asta de Mireille Radoi la petreceri? Eu da!!! Isi ridica fusta pana in cap si isi arata dresoul roz la toti. E o rusine nationala femeia asta!!! La ziua unei colege s/a urcat pe masa si si/a scos bluza si aramas in sutien!!!!! Rusineee curv–a!!!

  40. Asa e. Voi ati vazut-o vreodata pe cu–va asta de Mireille Radoi la petreceri? Eu da!!! Isi ridica fusta pana in cap si isi arata dresoul roz la toti. E o rusine nationala femeia asta!!! La ziua unei colege s/a urcat pe masa si si/a scos bluza si aramas in sutien!!!!! Rusineee curv–a!!!

  41. Ce ai ma, esti obsedat? Du-te in Moldova sa te eliberezi de hormoni 🙂

  42. Falsitatea aia care scrie despre Mireille (Dungaciu nu era liber cand l-ai cunoscut, asa ca ea ar trebui sa te atace pe tine!), nu o cunosti dar o balacaresti, ragi de idiotenie, bre Stela Popa…astia sunt reprezentantii jurnalismului moldovenesc, niste mizerii de oameni plini de ranchiuna, incultura si rautate.

  1. Pingback: Prostul Rossi - pleonasm acceptat de limba romana « vorba multa - saracia omului

Lasă un comentariu